Anasayfa / Ekonomi Makaleleri / İthalat ve İhracat Nedir?

İthalat ve İhracat Nedir?

İthalat ve İhracat Nedir?

İthalat, yurtdışında üretimi yapılmış bir malın ülkede tespit edilen alıcılar doğrulusunda satın alınması işlemidir. Diğer bir adıyla dışalımdır. İthalat işleminin gerçekleştirilebilmesi amacıyla iki ana neden bulunmaktadır; satın alınacak ürün ve ürünü satın alacak vergi numarası olan tüzel ya da gerçek bir kişi.

İhracat ise dışalımın tam tersidir, yani ülkede imal edilen bir malın döviz karşılığında yabancı bir ülkeye satılması işlemidir. Buna da aynı vakitte dışalım adı verilir. İhracat işleminin gerçekleştirilebilmesi amacıyla de satılacak bir malın ve bu malı satacak vergi numarası olan tüzel ya da gerçek bir bireyin olması lüzumludur.

İlk kez dışalım ve dışalım yapacakların Gümrük İdaresi’ne kayıt olmaları kuraldır ve bu kayıt amacıyla bireyin ya da tüzel bireyin alttaki belgelere sahip olması lüzumludur;

  • Tüzel şahıslar amacıyla imza sirküleri, gerçek şahıslar amacıyla imza beyannamesi,
  • Tüzel şahıslar amacıyla etkinlik belgesi,
  • Tüzel şahıslar amacıyla ticaret sicil gazetesi,
  • Tüzel şahıslar amacıyla vergi mükellefiyet yazısı,
  • Temsil edilecek biri olması halinde vekaletname,
  • Yetkililerin nüfus cüzdanları

İthalatta Önemli Noktalar

Piyasa Analizi: Türkiye’de dışalım gerçekleştirmeyi düşünen şahıslar ilk olarak yerli piyasası incelemesi, rakip malların piyasadaki yerini, kalitesini, fiyatlarını, ambalajlarını incelemesi, sahip olunan alıcılar ve rakipler ile ilgili lüzumlu verileri toplaması gerekmektedir. Bu piyasa incelemesine bağlı olarak ithal eşyanın yurda girişi esnasında maliyetinin ne olacağı hesaplanmalıdır. İşletme sahiplerinin işletmenin kendisi amacıyla lüzum duyacağı teçhizatlarına düşük maliyet ve yüksek kaliteyle nasıl dışalımının yapılacağını incelemesi gerekmektedir.

Bu incelemelerden sonra dış alımcının satıcı firma bulması gerekmektedir. Bunun amacıyla en iyi yol fuarlardır. Kişinin geniş etrafı varsa işler daha da basit olacaktır. Günümüzde internet üzerinden de bu işlemler gerçekleştirilebilmektedir.

İthalatı Yapılacak Eşyanın Belirlenmesi: Öncelik ile ithal edilecek eşyanın özellikleri vasıtasıyla isminin belirlenmesi önemlidir. Bu işlem, eşyanın gümrükte doğru tarifelendirilmesine yardımcı olacaktır. Bundan sonra eşyanın bütün aşamalarının rahat rahat takip edilebilmesini gerçekleştiren Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarasının belirlenmesi gerekmektedir.

Yasaklar, Kontroller ve İzinler: Eşyanın yurda girişi esnasında ve ardından tabi tutulacağı yasaklar, kontroller vs. bu alanda ön hazırlık gerçekleştirme önemlidir.

Gümrük vergisi: Eşyaya uygulanacak gümrük vergisi elektronik bölgelerden öğrenilebilir.

Nakliye, Ambalaj, Etiketleme: Eşyanın niteliğine göre doğru nakliye türü seçilmeli, dağıtım zincirinde güvenilir olacağı ambalaj kullanılmalı, etiketleme açık ve anlaşılır olmalıdır.

Bu aşamalardan sonra potansiyel satıcılar ile oluşturulan anlaşmalar neticesi malın en doğru şekilde satılıp, dışalım bedellerinin ödenmesi gerekmektedir.

İhracatta Önemli Noktalar

İhracat İş Planı: İhracata başlamadan evvelce iyi bir dışalım iş planına lüzum duyulur. Bu planda potansiyel sahibi ürünler, amaç piyasa verileri, satış taktikleri belirlenmelidir.

Hedef Piyasa Seçimi: Hedef piyasaların, sosyal, ekonomik ve politik yapıları, coğrafi konumları, sektörün saniyesel yapısı, teknolojik ilerleme hali araştırılmalıdır. Bu incelemeler amacıyla internetten basitlikle faydalanılabilir.

Hedef Ürünün Belirlenmesi: Ürün, dış alımcıdan gelen talepler neticesinde ya da dış alımcının seçimleri ardından belirlenebilir.

Müşterilerin Bulunması ve Tanıtım: Potansiyel müşterileri bulmak ve ürünlerin detaylı tanıtımlarını gerçekleştirme amacıyla dış alımcı profesyonel bir internet sitesi oluşturabilir.  Yurtdışı fuarlara ve sergilere katılabilir. İnternet üzerinden ticari kataloglar yayınlayabilir.

Dış Piyasa Giriş Yöntemi: İhracatçı direkt olarak dışalımı firmasında kurduğu bir dışalım bölümü sayesinde yapabilir. Eğer bu kaynağa sahip değilse, komisyoncular, acenteler ya da dış ticaret şirketleri ile bunu gerçekleştirebilir.

Dağıtım Kanalları ve Fiyatlar: İhracatçıların dağıtım kanallarını seçerken ürünün niteliklerinin kıymetli olabileceği ağları seçmeleri, fiyatlar elastik olmalı ve maliyetlere göre doğru hesaplanmış olmalıdır.

Yasaklar, Kontroller ve İzinler: Eşyanın yurtdışında tabi tutulacağı yasaklar, kontroller vs. bilinmeli, mevzuata idealliği sağlanmalıdır.

Bu aşamalardan sonra potansiyel alıcılar ile lüzumlu satış sözleşmeleri yapılarak dışalım işlemleri başlayabilir.


İlginizi Çekebilir

Ekonomi nedir? Ekonomide bilinmesi gereken önemli kurallar nelerdir?

Ekonomi Nedir? Ekonomide Bilinmesi Gereken Önemli Kurallar Nelerdir? Hayatımızın her alanında bir faktör olarak tanımlamada …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.